Inimeste kokkupuute tähtsus

Miami uurimisinstituudi ülikooli ulatuslikud uuringud on näidanud, et inimeste kokkupuutel on kõigis vanuserühmades inimestele ulatuslikud füüsilised ja emotsionaalsed eelised. Instituudi katsetes puudutage valu vähenemist, paranenud kopsufunktsiooni, imikute suurenenud kasvu, vere glükoositaset ja paranenud immuunsust. Inimese puudutus on oluline kõigi vanuserühmade jaoks, kuid kui lapsed jõuavad oma teismeliste aastaid, saavad nad ainult poole võrra niisama, nagu nad tegid oma varajases elus. Täiskasvanud puudutavad üksteist veelgi vähem.

Imikud

Uutele vastsündinutele, kes on kaasatud, kaalutakse kiiremini ja neil on hea vaimse ja motoorse oskuste arendamine — eelis, mida nad säilitavad juba mitu kuud. Selja ja jalgade puudutamine üldiselt rahustab imikuid, puutudes näole, kõhud ja jalad kipuvad neid elevil. Lapse elu varases etapis on puuteekraan vanema ja lapse vahelise sideme loomise kriitilise osa. See on ka vanemate ja laste suhtluse kõige varasem vorm.

Ühiskondlikud tõkked

Noorukid ja täiskasvanud vajavad ka puutumatust, kuid ühiskondlikud tõkked mõnikord sobivad. Tervitades või kolleegidele ja tuttavatele hüvastijätmisega võite tunda end segane käepigistuse ja kallistusega, sest täiskasvanutel on seksuaalsust puudutav seos võrdne. Selleks, et leida sotsiaalselt vastuvõetavat keskmist pinda, proovige vestluse ajal kergelt sõprade käe, käe või õla puudutamist. Mõlemad teie ja teie sõber saavad sellest kompositsioonist kombineeritud vormis.

Füüsilised mõjud

Miami Touchi uurimisinstituudi teadlased leidsid, et mõõduka rõhu puudutamine stimuleerib kraniaalset närvi, mis aeglustab südame löögisagedust ja alandab vererõhku. See tekitab rahulikku, kuid tähelepanelikuma seisundi. Touch vähendab ka stresshormoone ja võib suurendada immuunfunktsiooni. Touch Research Institute’i uuringus olid meditsiinitöötajad ja õpilased, kes said kuu jooksul massaaži 15 minutit päevas, täpsemaks ja kulutasid matemaatika testide jaoks vähem aega kui nende partnerid, kes massaaži ei saanud.

Agressioon

On tõendeid selle kohta, et agressiivsuse ja vägivalla tase laste seas on seotud puutumatuse puudumisega. Touch Instituudi teadlaste kahes eraldi uuringus leiti, et Prantsuse lapsed said lapsevanematelt ja nende eakaaslastel rohkem tähelepanu ja olid vähem agressiivsed kui nende Ameerika kolleegid. Seevastu Ameerika lastel oli nende vanematega vähem füüsilist suhtlemist ja nad pigem puudutasid ennast, näiteks mängides oma juukseid, rohkem, kui nad puudutasid oma eakaaslasi.

Seniorid

Vanemaealised saavad kõige vähem puudutama igas vanuserühmas. See võib olla tingitud vähemalt osaliselt noorte nägemisnärvi rõhutamisest ja sellest, et vanem nahk on ebatraditsiooniline ja seega puutumatu. Eakamad on ka suurema tõenäosusega elama üksi, mis tähendab, et neil on väiksem tõenäosus, et neil on igapäevane füüsiline suhtlemine pereliikmetega. Sellest hoolimata kipub vananemisprotsess kergendama takistusi, nii et pensionärid puutuvad tõenäoliselt pigem tundlikumaks kui nooremad vanuserühmad, eriti noored.