Piimakarja ja maksaensüümid

Maksaensüümide ülemäärane sisaldus veres võib põhjustada maksapõletikku. Maksakahjustus võib olla tingitud paljudest teguritest, sealhulgas alkoholi kuritarvitamisest, teatud ravimite pikaajalisest kasutamisest, viirushepatiidist ja autoimmuunhäiretest. Piimakana on tuhandeid aastaid kasutatud maksa kaitsmiseks. Konsulteerige oma arstiga, enne kui võtate piimapõhiseid preparaate.

Teie maksaensüümid

Vastavalt Dr Melissa Palmeri hepatiidi ja maksahaiguste juhendi autorile on maksafunktsiooni testid mõõdetud nelja tüüpi maksaensüüme, mis liigitatakse kahte klassi. Transaminaasid koosnevad aspartaataminotransferaasist või ASAT ja alaniinaminotransferaasist või ALAT-st. Kolestaatilised maksaensüümideks on leeliseline fosfataas või AP ja gamma-glutamüültransferaas või GGT. Transaminaaside maksaensüümide aktiivsuse suurenemine esineb tavaliselt südamehaiguste, maksa kasvajate ja viiruse või ravimi ja alkoholist põhjustatud hepatiidiga patsientidel. Kolestaatiliste maksaensüümide suurenenud sisaldus võib näidata ravimi või alkoholi toksilisust, samuti sapikivid.

Piim Thistle’i aktiivsed koostisained

Piima tuari ekstraktid või Silybum marianum on toodetud taimede viljadest ja seemnedest. Piimavilja aktiivsed ühendid on silibiin, siliidianiin ja süljhristiin. Kollektiivselt on need ühendid rühmitatud koos ja on nimetatud silymariiniks.

Spetsiaalsed kaitsekihid

Marylandi Ülikooli meditsiinikeskuse andmetel on piimakari esimene kaitseliin Amanita falloide, mis on sageli tuntud kui deathcap seene, mürgiste mõjude vastu. Loomemudelitel põhinevad uuringud on näidanud, et piimakarja mitte ainult ei vähenda surma ohtu, kui seda manustatakse 24 tunni jooksul, kuid kõik toksilisuse nähud kaovad 10 minuti jooksul. Piimarrel võib viirusliku hepatiidi ja alkohoolse tsirroosiga patsientidel parandada maksatalitlust, kuigi UHMK-le teatatakse, et taim neid tingimusi soovitab.

Tõendusmaterjal tõhususe kohta

Vastavalt 2010. aastal “Phytotherapy Research” avaldatud ülevaatele annab silymariin tugeva antioksüdandi aktiivsuse. Autorid järeldavad, et silymariin takistab toksiinide sidumist maksarakkude retseptori aladele. See aktiivsus on peamine toimemehhanism, millega piimapillane ühendid takistavad rakkude kahjustust ja järgnevat “maksaensüümide leket” vereringesse. Toidu ja keemilise toksikoloogia 2010. aasta väljaandes teatasid teadlased, et etanooli piima seemnete ekstraktid vähendavad maksaensüümide taset efektiivsemalt kui tavaline maksa ravimi hepatatsum.

Piimakarja vastunäidustused

Kui te olete rase või põetate, ärge võtke piimarju. Vältige täiendamist, kui teil on varem esinenud hormoonide poolt juhitav vähk, näiteks rinnanäärme- või eesnäärmevähk. Piimarrel võib toimida teatud ravimitega, sealhulgas krambihoogude, vere vedeldite ja kolesterooli sisaldavate ravimitega.