Kas rukkidel on rukki mahl ohutu?

Elderberry, tuntud ka kui vanem, on Euroopas juba sajandeid kasutatud suu tõttu, et ravida hingamisteede haigusi ja naha abrasioone. See põõsas võib areneda kuni 30 jalga pikk ja on emakeelena nii Euroopa riikides kui ka teatud Aasia osades. Tema lilli ja marju kasutatakse meditsiinilistel eesmärkidel. Selle immuunsust suurendava kasu tõttu võib rasedatel naistel tekkida kiusatus seda ravimtajat alla neelata, kuid nagu paljud ravimtaimed, ei pruugi see olla emale või lapsele ohutum valik.

Elderberry aktiivsed ühendid

Esmaste aktiivsete ühendite hulka ehitise mahla mahl on kemikaalid, mida nimetatakse flavonoidideks. Flavonoidid on taimepetsiifilised antioksüdandid. Oregoni osariigi ülikooli Linus Paulingi instituudi teadlased leiavad, et flavonoidid võivad sisaldada allergilisi, viirusevastaseid, põletikuvastaseid ja tuumorivastaseid omadusi. Antioksüdandid mängivad olulist rolli inimeste tervises, kuna need ühendid neutraliseerivad vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjustusi, mis on tasakaalustamata aatomid. Marylandi Ülikooli meditsiinikeskuses on teada, et vasikaliha pole läbinud põhjalikke uuringuid, seega võib olla ka teisi aktiivseid ühendeid, kuid neid ei ole veel avastatud.

Elderberry ja rasedus

Kuna vanilje mahla mahl võib vähendada külma ja gripi sümptomeid, samuti kaitsta keha bakteriaalse sinusiidi või siinusinfektsioonide eest, võivad rasedad naised selle taimsete kokteilide poole kalduda, et vältida haiguse sünnitamist lehmade ajal. Marylandi Meditsiinikeskuse ülikool aga väidab, et vasikaliha mahl ei ole läbinud ulatuslikke uuringuid ohutuse kohta, et rasedad ja rinnaga toitvad naised ei peaks seda ravimit tarbima. Kuigi UMMi meditsiinikeskus on raseduse ajal vürtsikaste kasutamise vastu, räägib Ameerika Botaanika nõukogus “Vanurite Berry kliinilises juhendis”, et rasedate naiste õisikute kasutamist ei soovitata ainuüksi uuringuteabe puudumise tõttu. Selles publikatsioonis öeldakse, et pole andmeid, mis näitavad, et hariliku vastsete ettevalmistamine, sh õunaõli mahl, võib olla ebasoodsaid mõjusid raseduse või imetamise ajal. Seega võib ehitist olla raseduse ajal ohutu.

Annustamine

Ameerika botaanika nõukogus soovitatakse tarbida kaheks ööpäevaringselt väljendatud õunaõli mahla kaks korda päevas esmakordselt külma või gripi sümptomite järgselt. Seda annust võib jätkata 3-5 päeva, kuid Marylandi ülikooli meditsiinikeskuses või Ameerika botaanika nõukogus ei soovitata seda kasutada kauem kui viis päeva.

Hoiatused

Võttes arvesse teadustöö puudumist eeterlike juurviljade mahlade ja raseduse kohta, arutage selle taimse kokteili kasutamist oma arstiga. Kuigi korralikult ette valmistatud õunviljamahl ei ole teadaolevaid kõrvaltoimeid ega kinnitatud ravimite koostoimeid, on täisnurksete marjadest mürgised ning võivad põhjustada oksendamist, iiveldust või kõhulahtisust. Seega võib eakatel juurviljade joomine põhjustada ema ja lapse haiget.