Laktaadi ja laktoosi talumatus

Vaatamata sarnastele kõlavatele nimetustele ei ole laktaat ja laktoos tegelikult sarnased kemikaalid. Kuigi mõlemad võivad esineda toidus, sealhulgas piimatoodetes, ei kasutata neid samas kehas. Lisaks, kui te olete laktoositalumatu, ei tähenda see seda, et teil on raskusi laktaadi töötlemisel või laktaati sisaldavate toitude söömisel.

Laktaat on negatiivselt laetud molekul, mis on moodustunud ühendist, mida nimetatakse piimhappeks. Mõned bakterid toodavad laktaati, kui nad metaboliseerivad suhkruid. Inimesed toodavad ka metabolismi kõrvaltoimeks laktaati, kuigi ainult teatud tingimustel. Täpsemalt öeldes räägib dr Gary Thibodeau oma raamatus “Anatoomia ja füsioloogia”, et teete laktaati, kui teie rakud töödeldavad hapniku puudumisel energiat energiaga, näiteks siis, kui olete harjutanud rasket sprinti või võimu.

Laktaat võib mõnedes toitudes looduslikult esineda ning muudel juhtudel on see lisatud. Fermenteeritud toidud nagu hapukoore leib ja jogurt sisaldavad loomulikult laktaati. Seda seetõttu, et neid toiduaineid toodetakse, võimaldades bakteritel teatud koguses suhkrut muuta tainas või piimarasse laktaadiks, saades hapu maitse ja muutudes tekstuurides. Kuna laktaat muudab toidu happesust, võib see patogeensete bakterite toidul raskendada. Sellisena lisandub laktaat mõnikord toiduna säilitusainena.

Erinevalt laktaadist on laktoos suhkur. Kuigi inimestel, teistel loomadel ja bakteritel on võimalik laktoosi teisendada laktaadiks kääritamise protsessi käigus, on kemikaalidel vähe ühist. Te võtate laktoosi igal ajal, kui tarbite piima või muid piimatooteid. Ensüüm laktaas, mis tekib teie soolestikus, lagundab laktoosi väiksemateks molekulideks, mida te võtate vereringesse ja mida saab kasutada energia jaoks, ütlevad Drs. Reginald Garrett ja Charles Grisham oma raamatus “Biokeemia”.

Mõned inimesed ei tooda piisavalt laktoosi efektiivselt laktoosi seedimiseks. Seda nimetatakse laktoosi talumatuseks. Kui te olete laktoositalumatu, tarbivad piimatooted, tekib teil mitmesugused ebamugavad seedetrakti sümptomid, sealhulgas puhitus ja krambid. Kui te olete laktoositalumatu, peate vältima laktoosi sisaldavaid toite. Teise võimalusena võite võtta laktoosipreemia, kui tarbite piimatooteid. Teil ei ole siiski vaja vältida loodusliku või lisatud laktaadiga toitu.

Laktaat

Toidu laktaat

Laktoos

Laktoositalumatus