Toores spinat ja vaesestatud kaltsium

Kaltsium on oluline mineraal, mis aitab lihaseid liikuda, närviülekandeid ja tugevate luude ja hammaste säilimist. Kvalifitseeritud kaltsiumi tase võib põhjustada luuhaigusi ja südameprobleeme. Kuigi piim ja muud piimatooted on kaltsiumi kõige rikkalikumad allikad, sisaldavad lehed rohelised nagu spinat ka kõrge kaltsiumi sisaldust. Kuid kaltsiumi biosaadavus – imenduva kaltsiumi kogus – toores spinatis on suhteliselt kehv.

Spinat: kõrge kaltsiumisisaldus, madal kättesaadavus

Vastavalt toidulisandite büroo andmetele vajab keskmine täiskasvanu umbes 1000 milligrammi kaltsiumi ööpäevas. Toore spinati kaltsiumisisalduse tõttu on biosaadavus madal, kuna see on suurtes kogustes oksaalhapet, mis seondub spinati leitud kaltsiumiga, vähendades seeläbi seedimist. Spinat ei vähenda muid toidu kaltsiumiallikaid nagu jogurt, juust ja piim. Kuid kaltsiumisisaldusega spinatile tuginedes võib mineraal veres olla madal, mis võib põhjustada luu arengu probleeme või osteoporoosi suurenenud riski. Üks tass keedetud spinat sisaldab 245 milligrammi kaltsiumi, kuid keha saab imeda vaid umbes 5 protsenti – 12 milligrammi – kui keha võib imada 30 protsenti piima kaltsiumisisaldusest.

Kaltsiumitootmine

Ärge laske spinati madalal kaltsiumi biosaadavusel hoida sind seda süüa. See on rikkalikult kiud, valk, vitamiinid A, C, E, K, tiamiin, riboflaviin, folaat ja mitmed mineraalid. Küpsetatud spinat, spargelkapsas ja muud lehtivad rohelised köögiviljad võivad lisaks ühele või kahele päeval tarnida kõrge kaltsiumipiimaga toiduaineid, nagu näiteks kreeka jogurtit ja piima, teie kaltsiumisisaldusele.